Ali ste vedeli, da nekateri dvojčki govorijo svoj jezik, da se začnejo med seboj igrati že v maternici in se lahko rodijo celo leta narazen? 

Ko sem raziskovala to tematiko, sem bila tudi sama nad nekaterimi dejstvi zelo začudena.

1. Dvojčki se množijo! Po nedavnem poročilu Centra za nadzor in preprečevanje bolezni, se je od leta 1980 rodnost dvojčkov povečala za 76 odstotkov! Eden izmed dejavnikov, ki prispeva k naraščanju rodnosti dvojčkov je tudi starost mater, ki se z leti viša. Ženske v tridesetih letih imajo večjo možnosti, da bodo imele dvojčka, ker imajo lahko med enim menstrualnim ciklom več ovulacij. Na povečanje rodnosti dvojčkov pa lahko vplivajo tudi različna zdravljenja neplodnosti.

2. Nosečnost z dvojčki je lahko dedna, reče se ji hiper ovulacija! Če ženska deduje gen, ki povzroča hiper ovulacijo (več ovulacij v enem menstrualnem ciklu), se poveča možnost, da bo imela dvojčke. Ta gen omogoča, da ženske zanosijo z dvojajčnimi dvojčki, ni pa znano kateri gen, če sploh je, omogoča zanositev z enojajčnimi dvojčki.

3. Dvojčki se lahko rodijo leta narazen. KAJ? Medicinska znanost in tehnologija omogoča, da se lahko dvojčki rodijo leta narazen. 

Simon and Jody Blake sta imela težave z zanositvijo, zato sta se odločila, da bosta poskusila zunajtelesno oploditev (IVF). Par se je odločil, da bo umetno oplodil 5 jajčec, dva zarodka vstavil v maternico, ostale tri pa zmrznil. Izmed dveh vstavljenih zarodkov, je preživel samo en, zato sta dobila sina Ruebena. Nekaj let kasneje sta se odločila, da bosta vstavila še en zarodek in tako se jima je rodila hči Floren. 

V tem primeru je seveda odvisno kako si razlagate definicijo dvojčkov, ampak medicinsko gledano, dvojčki prihajajo iz iste serije zarodkov, zato sta v tem primeru, po znanstveni razlagi dvojčka, ki sta rojena leta narazen. 

4. Dvojčka imata lahko različna očeta in sta različni rasi! OK… kako prosim? To je sicer zelo redko, ampak možno. Ženski se med ovulacijo sprostita dve jajčeci in jo zato načeloma lahko oplodita dva različna moška, kar se imenuje heteropaternalna superfekundacija. V resnici ima približno 1 do 2 odstotka vseh dvojčkov različne očete, kar je nedavno za časopi Today povedala Hilda Hutcherson, dr. med., klinična profesorica porodništva in ginekologije na univerzi Columbia.

5. Nekateri dvojčki razvijejo svoj jezik. Raziskave so potrdile, da kar 40% dvojčkov razvije svoj jezik, ki ga mi odrasli zaznamo kot zlobudranje in lahko traja vse do vstopa v šolo. 

Oglejte si prisrčen posnetek dvojčkov, ki ima več kot 200.000.000 ogledov!

6. Želite imeti dvojčka? Obstaja dieta, s kateri si lahko povečate možnosti. 

V reviji Reproductive Medicine je dr. med., Dr. Gary Steinman objavil študijo, da lahko ženske, ki uživajo mlečne izdelke, povečajo možnosti za zanositev z dvojčki. Povečana vrednost določenih beljakovin v ženskem telesu spodbuja občutljivost jajčnikov, kar sproži ovulacijo. Tudi doječe matere imajo dvakrat večjo možnost zanositi z dvojčki.

7. Dvojčki ustvarijo posebno vez že v maternici. Veliko raziskav, med spremljanjem dvojčkov v maternici, je potrdilo, da si dvojčki izkazujejo naklonjenost od približno 14. tedna dalje. Velikokrat se božajo, držijo za roke, dotikajo z glavami…

8. Enojajčni dvojčki niso identični! Čeprav se enojajčni dvojčki razvijejo iz enega oplojenega jajčeca, ne pomeni, da ju na izgled ne boste mogli ločiti. Na njihov izgled vplivajo predvsem zunanji dejavniki, kot so prehrana, fizična aktivnost,… način življenja. Enojajčne dvojčke večina staršev, v začetku, loči po popku. 

Znanstveniki so v raziskavo vključi 40 enojajčnih dvojčkov, starih od 3 do 74 let. Izmed vseh vključenih, sta si bila najstarejša dvojčka najbolj različna, ravno zaradi drugačnega načina življenja.

9. Enojajčni dvojčki nimajo identičnega prstnega odtisa.

10. Enojajčni dvojčki imajo skoraj identičen DNK, in sicer 99.9%. Prav tako imajo tudi zelo podobne možganske valove.

11. Nosečnice, ki pričakujejo dvojčke imajo močnejše nosečniške tegobe.

12. Pari z dvojčki se razidejo pogosteje kot drugi straši.

13. Dvojčki in njihove mame živijo dlje!

14. Visoke ženske imajo več možnosti, da zanosijo z dvojčki.

15. Dvojčki so pogosteje levičarji.

16. Postavitev otroka v maternici, označuje kateri dvojček je A in kateri B. A je tisti, ki je postavljen nižje.

17. Nosečnost z dvojčki se obravnava kot rizična nosečnost.

18. Bolj zdrave ženske imajo večjo možnost zanositi in donositi dvojčke.

Viri: https://www.everydayhealth.com/
Pinterest
https://www.huffpost.com/
https://www.mommynearest.com/