Odgovor na to vprašanje je zagotovo NE. Ni potrebno kupiti vse dvojno. Sproti se boste učili, katere stvari je pametno podvojiti in katere ne. Večina predmetov, ki jih prodajajo v trgovinah za dojenčke niso nujni, ampak zgolj olajšajo delo mamici. In vse do poroda niti ne boste vedeli ali vam bo stvar dejansko olajšala skrb za dojenčka, ali pa ju kupljena stvar ne bo niti malo zanimala. Če se kljub temu odločite, da boste kakšno stvar kupili dvojno, vsaj shranite račun, da greste lahko kasneje zamenjati za kaj drugega.

Torej medtem, ko je večina predmetov za novorejenčka pod vprašanjem ali se bodo dejansko uporabljali, je nekaj stvari takšnih, ki jih je dobro imeti več. Zalogo si naredite že pred prihodom vaših dojenčkov. Kakšno stvar pa si lahko sposodite tudi od prijateljev in tako prihranite nekaj denarja.

PLENICE

Precej očitno je, da boste plenic porabili bistveno več kot pri enem otroku. Za previjati boste imeli dve riti in mogoče je dobro, da premislite ali se vam splača kupiti pralne plenice. Za plenice se zapravi res ogromno denarja, vendar privarčuješ na času, saj je za pralne plenice potrebno vsak dan skrbeti – jih sušiti in prati. Premislite kaj bi najbolje delovalo za vašo družino.

DVE POSTELJI

Čeprav dvojčki navadno v začetnih mesecih radi spijo skupaj, jih boste kasneje zagotovo ločili, ker se začnejo zbujati. Kljub temu, da bosta vsak v svoji postelji, lahko posteljici postavite ena ob drugo, in na ta način še vedno čutita bližino bratca ali sestrice.

DVA AVTOSEDEŽA

Če imate dva otroka, boste potrebovali tudi dve lupinici in nato dva avtosedeža. Zadeva je resnično draga, vendar dobro je kupiti novo. Vozili boste dragocen tovor, zato je priporočljivo poznati zgodovino avtosedeža. Pri tej stvari ni vredno tvegati. In predvsem za lupinice bodite pozorni, da jih boste kupili pravočasno, kajti dvojčki se navadno rodijo nekoliko prej.

DVE FLAŠKI in DVE DUDI

Kako boste hranili vaša otroka je povsem osebna izbira. Tudi v primeru, če boste otroka le dojili, boste verjetno potrebovali flaško (za čaj, za vodo, itd.). Dobro je, da imata vsak svojo flaško, da ju lahko hranite istočasno. Položite ju v udoben položaj (lahko si pomagate z različnimi blazinami) in nato podložite flaški. Tako se brez problema nahranita istočasno.

Tudi, če se odločite imeti dude, obvezno potrebujeta vsak svojo. Mogoče jo kateri od dvojčkov niti ne bo želel sprejeti, vendar kljub temu je vedno dobro imeti doma dodatno zalogo dud.

OBLAČILA

Za vaše dvojčke boste potrebovali več oblačil. Sploh, če ju boste oblačili enako,  boste resnično potrebovali vse dvojno. Če želite malo prihraniti, si lahko oblačila sposodite od drugih, ali pa jih kupite po bistveno nižjih cenah preko družabnih omrežij. Oblačila otrok so navadno res lepo ohranjena, saj jih nosijo zelo kratek čas (sploh novorojenčki).

Starejši kot bodo vaši dvojčki, bolj boste izkušeni in kmalu boste točno vedeli katere stvari so tiste, ki jih je pametno imeti dvojne, zagotovo pa je to nemogoče vedeti na začetku.