Rojstvo otroka s seboj prinese kar nekaj sprememb. Navadno se v večji meri prilagaja spremembam mama, saj je z otrokom 24 ur na dan, od rojstva in vse do zaključka porodniškega dopusta. Pri enem otroku je vse to nekako logično in se dodatna pomoč partnerja niti ne pogreša toliko. Pri dvojčkih pa je pomoč več kot dobrodošla. In v prvi vrsti si tu TI, oče otroka, ki lahko mami nudiš največ podpore. Po prihodu dvojčkov se torej življenje ne spremeni samo mami, ampak tudi tebi ATI. Prilagoditi se je potrebno novemu načinu življenja. Znašli se boste v težkih trenutkih, vendar le-ti vas bodo naredili močnejše.

Spodaj je naštetih nekaj stvari, ki se bodo skoraj zagotovo spremenile…

SPANJE

Tu sta, dva dojenčka, ki se ponoči zbujata zaradi lakote. Jasno je, da bo trpel tudi tvoj spanec. Ati moraš pomagati svoji partnerici/ženi. Ona sama bo zelo težko potolažila oba otroka naenkrat. Hkrati pa boš partnerici velika opora, saj je to za vaju OBA nekaj novega in neznanega. Mogoče se boš občasno počutil kot zombi, ampak ne sekiraj se, ker nisi edini. Tako se počuti tudi tvoja žena. Naj te potolažim, da je pri razvoju otroka veliko faz in to je ena izmed njih. Minilo bo. Po nekaj tednih ali mesecih slabega spanja, boste zagotovo prišli do faze, ko bo noč spet dobila svoj pravi pomen.

HOBIJI

Ti je všeč kolesarjenje, igranje košarke ali hribolazenje? To je super.  Hobijem se ne boš odpovedal, ampak samo preskočil jih boš kakšno sezono. Zavedati se moraš, da imaš nov hobi – dvojčke. Hranjenje, pomirjanje, igranje, negovanje… bo zahtevalo ves tvoj prosti čas. Brez prostega časa pa ni hobijev. Žal mi je!

 

USPEŠNOST  PRI DELU

Dejstvo je, da boš utrujen. Spal boš po obrokih in zjutraj se boš moral zgodaj vstajati. Mogoče bo vse to vplivalo na tvojo delovno produktivnost. Poleg tega pa je zelo nevarno, če se v službo voziš z avtom, saj se lahko hitro zgodi, da na poti malo zadremaš. Bodi pazljiv, sploh prve mesece. Potem bo boljše. Vodji in svojim sodelavcem obrazloži situacijo in zagotovo bodo razumeli, da se komaj privajaš na nov ritem življenja.

ODNOS Z ŽENO

Vso vajino telesno, čustveno in duševno energijo sedaj usmerjata v skrb za dvojčke. Tvoj odnos z ženo lahko zaradi tega zelo trpi, razen če si zavestno prizadevaš, da bo močan.

Z ženo morata imeti odprto in odkrito komunikacijo. Ženske se premalokrat zavedamo, da moški ne znate brati misli. Pogovarjajta se in skupaj iščita rešitve za nove izzive, ki jih s seboj prinese starševstvo. Poskrbita, da bosta našla čas tudi zase. Na koledarju označita datum za zmenek.

PRIJATELJI

Imaš prijatelje z dvojčki ali več otroki? Le oni bodo razumeli v kakšni situaciji si. Ne pričakuj veliko razumevanja s strani samskih prijateljev, ali prijateljev brez otrok. Tvoji novi prijatelji bodo družine z dvojčki. Z njimi se lahko povežeš preko socialnih omrežij.

Tako kot hobiji, bodo tudi prijatelji izginili za kakšno sezono. Tvoj dnevni urnik bo zaradi dvojčkov precej poln in navadno se ne bo ujemal z urnikom tvojih prijateljev. Če jih boš želel videti, bo najlažje, da oni pridejo k tebi na obisk.

PRIORITETE

Dvojčki bodo za neko obdobje postali prioriteta. Tvoja pozornost bo usmerjena na novo nalogo – skrbeti za dvojčke. Vsak mesec bo lažje in dojenčka se bosta kmalu znala tudi sama zaigrati. Takrat se bodo začeli vračati delčki tvojega starega življenja. Spanju boš verjetno še vedno dajal prednost. Nato pa se začnejo stabilizirati tudi drugi vidiki življenja, kot so delo in odnosi ter na koncu tudi hobiji.

Ja, tvoje življenje se bo spremenilo. In ugani kaj? To je OK. Življenje bi bilo dolgočasno, če ne bi bilo sprememb. Uživaj v edinstvenem položaju v katerem si se znašel kot oče dvojčkov.  Sprejmi dvojno potovanje, vse njegove vzpone in padce. To je velika avantura!

Povzeto po: https://www.twiniversity.com/2017/06/dear-dad-your-life-will-be-different-after-twins-arrive/

Vir fotografij: google.com