Bolj kot se približuje september, bolj razmišljam o tem kako ga bosta moja dvojčka sprejela. Moram priznati, da pred pisanjem tega članka niti enkrat nisem pomislila na to, da bi ju ločila in vsakega vpisala v drugo skupino oz. vsakega v drug vrtec. Vendar sedaj, ko sem prebrala nekaj literature na to temo se mi zdi jasno in nekako logično, da nekateri starši razmišljajo v tej smeri.

Ali dvojčka vpisati v isto skupino ali ne, naj bi bilo eno izmed najpogostejših vprašanj s katerimi se srečujejo starši dvojčkov ob vpisu v vrtec. To zna biti za otroka precej velika travma, saj si je z bratcem ali sestrico več mesecev delil prostor v trebuhu in nato z njim/z njo in mamico preživel 15 mesecev ali več v varnem zavetju doma. Sedaj pa naj bi ju ločili? Zakaj?

Ločitev dvojčkov naj bi bila smiselna zaradi njihovega intelektualnega, čustvenega, družbenega in fizičneg razvoja. Če bo ločen od svojega bratca/sestrice naj bi lažje razvil svojo identiteto, svoj jaz. Čeprav te trditve niso potrjene z nobeno raziskavo, jo nekateri vzgojitelji,  učitelji, in psihologi zagovarjajo. Kot je znano, so dvojčki v večini zelo navezani en na drugega, veliko bolj kot so običajno bratje in sestre, ne glede na to, ali gre za enojajčne ali dvojajčne dvojčke.

Zato je pred vpisom v vrtec zelo smiselno premisliti ali je njuna ločitev potrebna ali ne. O tem se lahko pogovorimo z vzgojiteljico ali svetovalno delavko v vrtcu.

Skupaj lahko premislite o prednostih in slabostih ločitve. Predvsem pa mora biti to odločitev staršev in ne vzgojiteljev. Naslednje besede so zgolj moje razmišljanje… Vsekakor se je potrebno zavedati, da gre pri dvojčkih za dve različni osebnosti in ju zato ne smemo enačiti. Mogoče bi se kateri od dvojčkov res bolje osebnostno razvijal, če bi bil ločen od bratca/sestrice, vendar zakaj bi ločevali nekaj kar je narava združila. Prišel bo trenutek, ko bosta sama začutila, da je čas, da gresta vsak svojo pot. Verjamem pa, da obstajajo primeri (izjeme), kjer je ločitev nujno potrebna. Takrat je dobro, da se prisluhne kolektivu v vrtcu in se skupaj z njimi poišče najboljšo rešitev za vaša otroka.

 

Viri: