3 TEDNI

V dveh tretjinah nosečnosti z dvojčki gre za dvojajčne (neidentične) dvojčke. Otroka se razvijeta iz ločenega oplojenega jajčeca, ki ga imenujemo tudi zigota. Le-ta predstavlja začetek, prvo stopnjo razvoja organizma. Do 3 tednov se vsako oplojeno jajčece razvije v krog več sto celic in temu pravimo blastocista. Ta se potem vpije v maternično oblogo.

 

4 TEDNI

Dvojčki so zdaj zarodki, sestavljeni iz dveh slojev celic, iz katerih se razvijajo vsi organi in deli telesa. Do naslednjega tedna bosta zarodka varno zasidrana v amniotski tekočini in vsak bo imel svojo vrečko ter placento. Placenta ali posteljica je organ v katerem poteka izmenjava snovi med materino in plodovo krvjo, se izločajo hormoni in se preprečuje škodljivim snovem prehod od matere k plodu.

8 TEDNOV

Pri 8 tednih imajo vaši dvojčki že roke in noge, ki se upognejo. Tudi srčka bijeta že približno 2 tedna. Živčne celice v možganih se razvejajo, da se povezujejo med seboj.

 

 

12 TEDNOV

Dvojčka sta zaposlena z brcanjem in raztezanjem. Odkrivata svoje roke in jih začneta premikati. Počasi jima začnejo rasti tudi nohti in veke pokrivajo oči.

 

 

16 TEDNOV

Razvoj rok in nog je v celoti zaključen. Otroka imata svoje edinstvene prstne odtise. Na ultrazvoku se že lahko določi spol. Običajno se to dela na morfologiji – ultrazvočni preiskavi, ki jo izvajajo nekje po 20. tednu. V teh tednih lahko nosečnica že začuti prve gibe.

 

 

20 TEDNOV

Pogovarjajte se s svojima otrokoma – morda vas bosta sedaj lahko slišala, kajti v teh tednih naj bi se razvila čutila za vid, sluh, voh in dotik. Pod zaščitnim verniksom (belo kremasto vlažilno snovjo, ki ohranja dojenčkovo kožo varno in nepoškodovano) rastejo plasti tiste božansko mehke kože, ki je značilna za dojenčke. Otrokoma rastejo tudi lasje in vsak dan sta bolj podobna svoji mamici in atiju.

 

24 TEDNOV

Otrokoma rastejo obrvi. Zobni brsti za mlečne zobe so na svojem mestu. Njuna koža je rdeča in nagubana.

 

 

28 TEDNOV

Potem, ko so bile njune oči več mesecev zaprte, se bodo sedaj začele odpirati in zapirati. V teh tednih je glavna naloga pridobivanje na teži. Navadno dojenčki sesajo prste in lahko boste občutili, ko se jima bo kolcalo.

 

 

32 TEDNOV

Nohti sedaj prekrivajo prste na rokah in nogah. Dojenčka postajata vse večja in težja, zato jima zmanjkuje prostora za gibanje. Normalno je, da le-to ni več tako intenzivno. Sedaj že vsi organi – razen pljuč, ki rabijo še malo časa, da bodo povsem razvita – delujejo popolnoma normalno. Ker se precej dvojčkov rodi predčasno, ginekologi pogosto svetujejo injekcijo za razvoj pljučk.

 

36 TEDNOV

Večina dvojčkov se rodi do 36. tedna. Njihova pljuča se razvijajo do 34. tedna, vendar v primeru, da mamica dobi injekcijo za razvoj pljučk, ni nikakršnih težav tudi, če se dvojčki rodijo prej. V zadnjih tednih pridobijo na teži in večina novorojenih dvojčkov tehta približno 2,5 kg.

 

 

 

VIRI:

https://www.babycenter.com/fetal-development-twins-images-gallery
http://www.bambino.si
http://www.babybook.si