Kdaj sem postala mama? Verjetno boste vse takoj pomislile, da (valda) takrat, ko sem rodila svoja otroka, vendar vam garantiram, da temu, v mojem primeru, ni bilo tako. MAMA sem postala veliko kasneje, kot sem tudi sama pričakovala.

Nihče nikoli ne govori o tem, kakšne so dejansko potrebne spremembe po tem, ko rodiš otroka. Vsi ti govorijo, da moraš biti pripravljena na to, da se vse spremeni, ampak nihče ti v resnici ne pove kaj se spremeni, kako se spremeni, kaj takrat doživljaš….Nihče ti ne pove, da moraš najprej izgubiti sebe, da se lahko na novo postaviš, oblikuješ in zrasteš v mamo. 

Moram priznati, da je bila zame ta tranzicija izjemno težka. Zelo težko sem za sabo pustila Kajo – tisto Kajo, ki je bila zelo neodvisna, samostojna in mogoče tudi samozadostna. Zelo težko sem sprejela osebo, ki je konstantno potrebovala nekoga, da je lahko opravljala osnovne življenjske potrebe, kaj šele izražala svoje želje. Kar naenkrat nisem mogla več v trgovino, nisem mogla več odpreti računalnika in kaj postoriti za službo. Kuhanje je bilo enostavno nemogoče, da ne govorim o tem, da si tudi glave nisem mogla več umiti v miru. Zelo, zelo, zelo,….zelo mi je bilo težko. Ne samo, da sem imela občutek, da ne morem poskrbeti zase, tudi za svoja otroka mi je bilo skoraj nemogoče skrbeti sama. Ampak, sem kljub temu morala! 

Luna in Nil stara 1,5 meseca.

Ne znam vam niti opisati čez kakšne občutke in čustva sem morala iti. Vseskozi sem bila zelo obremenjena, nervozna in če dobro pomislim, tudi žalostna. Bila sem fizično in psihično izmučena. Ob vsem tem sem se pa še vedno skušala v vsemi štirimi oklepati Kaje, kot sem jo poznala. 

Mogoče je ta tranzicija še toliko težja pri mamah dvojčkov, ker se dejansko na trenutke lahko počutiš totalno nemočno in ujeto v svet, katerega SPLOH še ne poznaš.

Nihče v resnici ne govori o na novo definiranem trenutku, ki se zgodi, ko postaneš starš. To je samoodkrivanje v svoji najtežji obliki. (Avtor: neznan)

Sedaj, ko sem na drugi strani se počutim OK. Počutim se močnejše, boljše, moje srce je polno brezpogojne in čiste ljubezni, katere prej nisem poznala. Moja duša je mirna in občutek imam, da lahko naredim čisto vse na tem svetu – samo če mi daste še kakšnih 5 ur na dan več 🙂

Včasih me kdo vpraša, kaj bi naredila, če bi imela imela še eno možnost. Bi se odločila isto? JA, še enkrat bi se odločila imeti otroke in še enkrat bi imela moja dvojčka. Biti mama pomeni biti super heroj (kar prej niti približno nisem razumela). Biti mama dvojčkom pa pomeni biti Wonder woman, Superman, Iron man in Thor vse v enem. 🙂

Ampak, če me kdo vpraša, če želim še več otrok, je moj odgovor kratek, jasen in jedernat: NE! 🙂

Kako bi se pa ti odločila? 😉